top of page
Keresés

Bodzaszörp recept + Hugo koktél = Az idei nyár slágere!

Hamarosan itt a bodza virágzás ideje, amikor a fák tele lesznek fehér virágokkal. Sokan szeretik a bodzaszörpöt, de kevesen gondolnak rá, hogy más finomságokhoz is felhasználhatják az alapanyagot, például a frissítő és egyre népszerűbb Hugo koktélban. Lejjebb mindkettőhöz receptet mutatunk!


Bodzaszörp recept

Az ismétlés kedvéért íme egy egyszerű bodzaszörp recept:

  • 30 db bodzavirág

  • 2 db citrom

  • 2 l langyos víz

  • ½ l víz

  • ½ kg cukor

  • 10 g citromsav


Smaragdfarm házi készítésű bodzaszörp

Milyen lépések szükségesek a bodzaszörp elkészítéséhez?

  1. Először is alaposan átválogatjuk a bodzavirágokat, majd a zöld részeket eltávolítva egy tálba helyezzük őket, és felkarikázott citromot adunk hozzá. Ügyeljünk rá, hogy az ernyős virágok ne sérüljenek meg! Ezt követően kézmeleg vízzel öntjük fel a tál tartalmát, amíg a virágokat teljesen be nem borítja. Fedjük le és hagyjuk legalább egy, de akár több éjszakán át ázni.

  2. Miután az áztatás véget ért, leszűrjük a bodzalét, majd felöntjük egy fazékban fél liter vízzel és fél kilogramm cukorral. Lassú tűzön felforraljuk, majd addig főzzük, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. Ha kihűlt, hozzáadjuk a bodzalét és a citromsavat, majd alaposan összekeverjük.

  3. Végül az elkészült bodzaszörpöt sterilizált üvegekbe töltjük, majd lezárjuk őket. Így hosszú ideig elállnak, és mindig kéznél lesznek, ha szomjunkat kell oltanunk.

Mi az a Hugo koktél?

A Hugo egy alkoholos aperitif, amely az olasz Spritz Veneziano alternatívájaként született az észak-olaszországi Trentino-Alto Adige régióban. A koktél alapja prosecco, bodzaszirup vagy citromfűszirup, szódavíz vagy pezsgő és mentalevél. Az ital a 2000-es évek elején lett népszerű és azóta már szinte minden európai országban megtalálható. Az utóbbi néhány évben egyre közkedveltebb lett Magyarországon is, az elkészítése pedig otthon is nagyon egyszerű!


Bodzaszörpből készített Hugo koktél

Hugo koktél recept bodzaszörpből

Íme egy egyszerű Hugo recept:

  • 100 ml prosecco

  • 50 ml bodzaszörp

  • 50 ml szódavíz vagy pezsgő

  • 3-4 mentalevél

Ha beszereztük a hozzávalókat, néhány apró mozdulat és már meg is kóstolhatjuk:

  1. Tegyük a mentaleveleket egy pohárba, majd egy villa segítségével törjük össze őket.

  2. Tegyük hozzá a bodzaszirupot, majd keverjük össze alaposan.

  3. Öntsük hozzá a proseccot, majd óvatosan öntsük fel szódavízzel vagy pezsgővel.

  4. Keverjük össze óvatosan, majd díszítsük mentalevéllel.

Reméljük, hogy élvezettel készítitek majd el a bodzaszörpöt és a Hugot, és élvezzétek a nyár ízeit! Ha nincs kedvetek a bodzaszörp készítésével bajlódni, a Smaragdfarm házi készítésű szörpjei még kényelmesebbé teszik a koktélozást! :)

44 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page