Hamarosan itt a bodza virágzás ideje, amikor a fák tele lesznek fehér virágokkal. Sokan szeretik a bodzaszörpöt, de kevesen gondolnak rá, hogy más finomságokhoz is felhasználhatják az alapanyagot, például a frissítő és egyre népszerűbb Hugo koktélban. Lejjebb mindkettőhöz receptet mutatunk!
Bodzaszörp recept
Az ismétlés kedvéért íme egy egyszerű bodzaszörp recept:
30 db bodzavirág
2 db citrom
2 l langyos víz
½ l víz
½ kg cukor
10 g citromsav
Milyen lépések szükségesek a bodzaszörp elkészítéséhez?
Először is alaposan átválogatjuk a bodzavirágokat, majd a zöld részeket eltávolítva egy tálba helyezzük őket, és felkarikázott citromot adunk hozzá. Ügyeljünk rá, hogy az ernyős virágok ne sérüljenek meg! Ezt követően kézmeleg vízzel öntjük fel a tál tartalmát, amíg a virágokat teljesen be nem borítja. Fedjük le és hagyjuk legalább egy, de akár több éjszakán át ázni.
Miután az áztatás véget ért, leszűrjük a bodzalét, majd felöntjük egy fazékban fél liter vízzel és fél kilogramm cukorral. Lassú tűzön felforraljuk, majd addig főzzük, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. Ha kihűlt, hozzáadjuk a bodzalét és a citromsavat, majd alaposan összekeverjük.
Végül az elkészült bodzaszörpöt sterilizált üvegekbe töltjük, majd lezárjuk őket. Így hosszú ideig elállnak, és mindig kéznél lesznek, ha szomjunkat kell oltanunk.
Mi az a Hugo koktél?
A Hugo egy alkoholos aperitif, amely az olasz Spritz Veneziano alternatívájaként született az észak-olaszországi Trentino-Alto Adige régióban. A koktél alapja prosecco, bodzaszirup vagy citromfűszirup, szódavíz vagy pezsgő és mentalevél. Az ital a 2000-es évek elején lett népszerű és azóta már szinte minden európai országban megtalálható. Az utóbbi néhány évben egyre közkedveltebb lett Magyarországon is, az elkészítése pedig otthon is nagyon egyszerű!
Hugo koktél recept bodzaszörpből
Íme egy egyszerű Hugo recept:
100 ml prosecco
50 ml bodzaszörp
50 ml szódavíz vagy pezsgő
3-4 mentalevél
Ha beszereztük a hozzávalókat, néhány apró mozdulat és már meg is kóstolhatjuk:
Tegyük a mentaleveleket egy pohárba, majd egy villa segítségével törjük össze őket.
Tegyük hozzá a bodzaszirupot, majd keverjük össze alaposan.
Öntsük hozzá a proseccot, majd óvatosan öntsük fel szódavízzel vagy pezsgővel.
Keverjük össze óvatosan, majd díszítsük mentalevéllel.
Reméljük, hogy élvezettel készítitek majd el a bodzaszörpöt és a Hugot, és élvezzétek a nyár ízeit! Ha nincs kedvetek a bodzaszörp készítésével bajlódni, a Smaragdfarm házi készítésű szörpjei még kényelmesebbé teszik a koktélozást! :)
Comments