top of page
Keresés
Szerző képeSmaragdfarm

A hosszú élet titka: a méz?

A méz nemcsak édes és finom, hanem évszázadok óta használják a hagyományos gyógyászatban antioxidáns, antimikrobiális és gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt. Az alábbi cikkben összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat a méz használatáról.


Ikária: ahol a görögök 10 évvel tovább élnek

A mézet a világ minden táján előállítják és fogyasztják az egyes helyi tradícióknak megfelelően. Érdekes mítoszok övezik például a görögországi Ikária szigetét, és itt most elsősorban nem az ókori mitológiából ismert, tengerbe veszett Ikarosz történetére gondolunk.


Ikária szigetének lakói átlagosan tíz évvel tovább élnek egy európai állampolgárnál. Kutatások kiderítették, hogy hosszabb életük visszavezethető többek között az egészséges helyi táplálkozási szokásokra is, amelynek aktív összetevője a méz. Sok helyi idős lakos naponta legalább kétszer eszik mézet. Reggel a kávéjukba keverik, vacsora előtt is fogyasztják, míg a táplálkozáson túl kisebb sebek kezelésére is használják.



A méz az egészséges táplálkozás része

Van bármilyen tudományos háttere a görögök hosszú életének?


A Mayo Clinic kutatásai szerint a mézet gyakran használják köhögéscsillapítóként és kisebb égési sérülések kezelésére, emellett pedig csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, enyhítheti a gyomor-bélrendszeri problémákat, valamint segíthet a depresszió és szorongás kezelésében.


Egy másik klinikai kutatáson alapuló cikk, amely a Pharmacognosy Research Journal-ban jelent meg, arra a következtetésre jutott, hogy „a mézet természetes gyógyászati szerként lehet tekinteni különféle orvosi célokra”, és bizonyíték van arra, hogy az asztma, a cukorbetegség és a rák kezelésére is használható. Az NCBI szerint a flavonoidok és a polifenolok, amelyek antioxidánsként viselkednek, a méz fő bioaktív molekulái közé tartoznak.


Hogyan készül a méz? Azok a szorgos méhek...

Különböző méhfajok és fullánk nélküli méhek készítenek mézeket különböző ízben, illattal és színnel. A nyugati mézelő méh, más néven európai mézelő méh, a leggyakoribb méhfaj az Egyesült Államokban és Kanadában is.


A méz az egyetlen olyan emberek által fogyasztott étel, amit teljes egészében rovarok készítenek.
Szorgos méhek a Smaragdfarmon


Az American Bee Journal szerint egy átlagos méh egész életében csupán egy tizenketted teáskanálnyi mézet készít. A méhek először a virágok nektárját gyűjtik hosszú nyelvük segítségével, amely ezután a szervezetükben egyszerű cukrokra bomlik. Az így kapott átalakított nektárt hexagon alakú méhsejtekben tárolják.


A méznek körülbelül ugyanannyi kalóriája van, mint a kristálycukornak, és körülbelül 80%-a cukor, a többi víz, valamint kis mennyiségű antioxidáns, aminosav, vitamin, ásványi anyag, vas és cink található benne.


Mire használható a méz?

A méz természetes, gluténmentes édesítőszer, amelynek alacsonyabb a glikémiás indexe, mint a feldolgozott cukoré, így kiváló helyettesítője lehet a cukornak receptekben. Italok és ételek édesítésére is remek választás. A méz sokoldalú konyhai alapanyag, így bátran kísérletezzünk vele. Az alábbiakban néhány példa, hogyan használhatod a mézet a konyhában:

  • Adj mézet forró italokhoz, például teához vagy kávéhoz cukor helyett.

  • Csorgasd fagylaltra és más édességekre extra édesség és íz érdekében.

  • Készíts fehérjedús nassolnivalót mézzel borított diófélék sütőben történő megpirításával.


  • Készíts házi salátaönteteket mézzel. Egy egyszerű öntethez keverj össze a mézet ecettel és olívaolajjal.

  • Süss mézes kenyeret, vagy használj mézet kedvenc süteményeidhez.


A méz íze és sokoldalúsága mellett rendkívül stabil is, és megfelelő tárolás mellett gyakorlatilag örökké eltartható.

Régészek jól megőrzött, több ezer éves mézes üvegeket tártak fel például Grúziában és egy egyiptomi fáraó sírjában.

Termelői akácméz a Smaragdfarmról

Ha érdekesnek találtad a cikket, oszd meg ismerőseiddel! Friss termelői mézekért pedig keresd bátran a Smaragdfarm online áruházát:

6 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

コメント


bottom of page